I denne episoden av Spirit Stories har vi som gjest Ayya Tathālokā fra Aranya Bodhi Awakening Forest Hermitage i California. Ayya Tathālokā ble født i Washington, DC i 1968 av miljøfokuserte vitenskapsforeldre. I 1988, nitten år gammel, inspirert av en medarbeiders plutselige bortgang, forlot hun sine medisinstudier på universitetet og tok veien først til Europa og deretter videre til India, etter en ordinasjon som anagarika i hvit kappe, og to år senere en ti-levereglel samaneri ordinasjon. Med ønske om å komme i kontakt med den eldgamle Bhikkhuni sanghaen, fant hun sin kvinnelige mentor i Sør-Korea, den bhikkhuni-senioren Myeong Seong Sunim (和法界 明星), som ga henne navnet «Tatha-alokā», og gjennomførte en ti års trening under hennes mentorskap.

Da hun kom tilbake til USA i 1996, med bhikkhuni-mentorens velsignelser, sammen med en internasjonal samling av bhikkhus, bhikkhunis, Dharma-lærere og støttespillere til stede, mottok hun bhikkhuni høyere ordinasjon fra den srilankanske bhikkhu sanghaen ledet av henne lærer, den Dr. Havanpola Ratanasara Nayaka Mahathero. Siden den gang har bhikkhuni Tathālokā fokusert på meditasjon, og på studiet og praktiseringen av Dhamma og Vinaya. Hennes meditasjonsopplæring i Theravada-buddhisme kommer i stor grad fra den thailandske skogtradisjonene som stammer fra Ajahn Mun Buridatta, Ajahn Maha Bua Nyanasampanno og lærere i Ajahn Chah-tradisjonen, sammen med den burmesiske Sayadaw U Panditas tradisjonen og meditasjonsmesteren Pa-auk Sayadaw. Samlet sett er hennes praksis og lære dypt påvirket av Buddhas egne råd og veiledning som vi finner i de tidlige buddhistiske tekstene.

Ayya Tathālokā, vel vitende om det økende antallet Theravadin bhikkhunis og samaneris i USA, og verdien av å komme sammen i harmoni, foreslo hun å grunnlegge The North American Bhikkhuni Association (NABA) i 2004. Flere måneder senere deltok hun i grunnleggingen av det første senteret for bhikkhunis i det vestlige USA kalt «Dhammadharini». Ayya Tathālokā er den første vestlige kvinnen som ble utnevnt til Theravada Bhikkhuni-veileder (preceptor), og hun har bidratt til full bhikkhuni ordinasjon av mer enn 50 kvinner i USA, Australia, India og Thailand.

Ayya Tathālokās primære rolle er som leder og lærer for både Dhammadharini ved foten av Sonoma-fjellet i Penngrove og Aranya Bodhi Awakening Forest Hermitage på Sonoma-kysten i Nord-California, hvor hun gir undervisning og veiledning i Dhamma og meditasjon, og mentorstøtte. Og siden 2021 har hun vært aktivt engasjert i United Theravada Bhikkhuni Sangha International, hvor hun jobber sammen med andre internasjonale bhikkhuni-lærere og ledere av Theravada-tradisjoner.

Linker fra denne episoden:

Treasure Mountain linker:

Takk for at du lyttet til Treasure Mountain Podcast. Hvis du likte episoden, så vennligst del den med dine venner. Hvis du ønsker å støtte produksjonen av denne type innhold, så kan du hjelpe med en liten donasjon via Ko-fi systemet.

Gode ønsker,

Sol

Andre aktuelle innlegg