Drømmen for DNBF
Se for deg et sted der inspirasjon flyter fritt − et levende fristed skapt av våre felles drømmer, idéer og innspill. Sammen kan vi skape et senter som speiler våre verdier − et sted hvor utvikling, fellesskap og dyp vennskap får blomstre.
Vi vil gjerne høre din tanker, som er avgjørende når vi nå i foreningen skal samle og konkretiserer drømmene som lever i DNBF, som senere skal kommuniseres overfor personer som virkelig kan hjelpe med eiendom og bygninger.
Helt siden starten har vi båret på drømmen om et retreat-senter for hele Norden − der mennesker i perioder kan fokusere fullt og helt på frihet, visdom og lykke. Vi drømmer også om et sted der likeverdige menn og kvinner kan dedikerer livet sitt til denne treningen på fulltid – kvinner og menn som vil fungere som lærere og bidra til å utdanne instruktører for fremtidens generasjoner.
La oss sammen skape noe vakkert, varig og meningsfylt! Dette er vår mulighet − bli med å sett ditt preg på fremtiden vår!
Styret i DNBF, som sitter på den tyngste kompetansen, skal utover høsten beskrive drømmen som foreningen har, og du inviteres nå til å komme med inspill i denne prosessen. Sluttresultatet blir ikke at alle får det de ønsker – men vi ønsker alle innspill fra alle i denne fasen.
En del element er allerede definert i vår 2500 år gamle tradisjon og i våre vedtekter:
- Vi skal ha både mannlige og kvinnlige lærere (bhikkhus og bhikkhunis) boende der fast, som også skal utdanne fremtidens lærere. Og de som bor der på fulltid, både bhikkhus og bhikkhunis, skal ha hvert sitt bolig-område som de juridisk har full kontroll over gjennom interne demokratiske prosesser. Vi tenker plass til 5-10 menn (bhikkhus) og 5-10 kvinner (bhikkhunis)
- Området til retreat senteret er for alle medlemmer, og det er naturlig at dette området skal være under juridisk kontroll av foreningens styre, og styrt gjennom demokratiske prosesser. Vi tenker plass til 50 personer, som alle skal ha eget rom.
Fokuset til denne drømmen er ikke å gå i detaljer om bygninger, design og romløsninger – men det store bildet:
- Formål og bruk: Hvilke aktiviteter og funksjoner bør senteret ha? For eksempel kurs, stilleretreats, fellesskap, undervisning, meditasjon, osv.
- Sted og beliggenhet: Hvor ønsker vi at senteret skal ligge? Nært Oslo? Nært Oslo lufthavn Gardermoen?
- Utforming og fasiliteter: Hva slags rom, fasiliteter og omgivelser ønsker de seg? Eksempelvis romtyper, fellesarealer, natur, tilgjengelighet, universell utforming.
- Bærekraft og miljø: Hvilke miljøhensyn mener vi er viktige ved bygging og drift?
- Finansiering og støtte: Er det interesse for å bidra økonomisk, gjennom dugnad eller på andre måter?
- Forventninger: Hvilke forventninger har du til livet og fellesskapet på senteret?
- Hvordan og hvorfor: Hvordan kom du i kontakt med denne foreningen, og hvorfor er et retreat-senter i Norge bra for deg?
- Organisering: Hvordan skal dette organiseres, og hvem skal ha ansvar?
- Navn og identitet: Forslag til navn, visjon og verdier for senteret
Styreleder for DNBF vil være tilgjengelig for kontakt rundt dette prosjektet på epost (leder@dnbf.org), og det gis tilgang til en gruppen Senter på Kindance.org hvor alle involverte kan kommunisere.
Send epost til post@dnbf.org hvis du ønsker å være med å utforme foreningens fremtid.

PS: Nitho har testet ut ulike lokaliseringer for et retreat senter:
Gjeldende forslag fra Nitho er å bygge retreat-senter på toppen av Langeskavlen ved Fondsbu. Ulempen − mangler gondolbane, og han er ikke helt fornøyd med muligheten for mat-serveringen der oppe :)
(foto: Erlend Neergaard, fra fjellretreatet 2022)
Han har også testa Gol-fjellet – men de har ikke Burger King der…
Og i fjor ble Tverrfjellet testa ut, men for lite areal, og selvfølgelig typisk bad-luck − ingen Burger King der heller…