I 2009 ble DNBFs spirituell leder Ajahn Nitho, som da var ung monastiker hos buddhistforeningen BSWA i Australia, kastet ut (excommunicated) av sin gruppe. Dette skjedde fordi foreningen også ønsket å stå for kvinners rettigheter og en standard gitt av Buddha, da fire kvinner gjennomføret en full bhikkhuni ordinasjon i Australia. Mer info på denne siden. I Europa er det Amaravati i Storbritania som fortsatt står for dette regimet, og DNBF står derfor utenfor den gruppen.

I motsetning til Japan og Sri Lanka og andre land, er det ikke tillatt for en kvinne i Thailand å ta en full ordinasjon som bhikkhuni. Bhikkhuni ordinasjon er standarden gitt for kvinner, og bhikkhu er standarden gitt for menn − men hverken Thailand eller tradisjoner fra Tibet er villig til å respektere denne standarden gitt av Buddha.

Husk at en bhikkhuni ordinasjon er ikke bare en tittel, men et system som sikrer kvinnene et eget sted, økonomisk frihet, frihet til å ta egne demokratiske valg, og skaper kvinnelige lærere og ledere − slik at mulighetene blir like for menn og kvinner, og kvinnene ikke bare blir tjenere for menn som har sikret seg all makt.

Buddhismen startet for 2500 år siden basert både på demokratiske prinsipp og like muligheter for menn og kvinner − og på denne måten vises det respekt, empati, medfølelse og vennlighet for alle.

Bhikkhuni Dhammananda fra Thailand valgte derfor i 2003 å reise til Sri Lanka for å kunne gjennomføre en fullverdig ordinasjon, og vi ville gjerne møte en så tøff kvinne som makter å stå opp imot et makt-hierarki som ikke vil. Hun har nå sitt tempel vest for Bangkok, og trener både menn og kvinner mot full ordinasjon.

På utsiden av et diskriminerende regime, kan DNBF være genuine og hjelpe nye spennende prosjekter som for eksempel Anukampa − og vi ønsker selvfølgelig å stå på riktig side av historien!