Spirituell leders side

Jeg kan ikke se et bedre liv enn et liv der utvikling av sinnet, visdom og menneskelig lykke står i senter. I alle tider har mennesker trukket seg tilbake til fjell og skoger fordi slike steder gir oss et naturlig fundament for fred, harmoni og energi – et fundament for å utvikle visdom. Og i mer enn 2500 år har Buddhistiske miljø utviklet møtesteder og sentre, både i landlige omgivelser og travle byer, hvor verdier som sjenerøsitet, vennlighet, etikk, fred, energi, visdom og frihet kan vokse. Dette er alle spirituelle elementer som løfter det menneskelige sinnet, og skaper en stabil vedvarende indre letthet, frihet og livskvalitet over tid.

En av Buddhas lignelser handler om en fullblodshest, som kan springe raskt, er vakker å se på og har gode proporsjoner. Buddha forklarte i denne lignelsen at på samme måte finnes det fullblods senior munker, som også er raske, vakre og med gode proporsjoner. Raske til å utvikle visdom, vakre når de underviser og har gode proporsjoner når de anskaffer resurser til etablering og vedlikehold av et senter (AN 9.22). Så arbeidsinstruksen er klar.

På grunn av min norske bakgrunn har det vært naturlig, etter 14 års spirituell trening i Australia og Thailand, å vende tilbake til Norge. Og jobben med å etablere og vedlikeholde slike sentre er et langsiktig foretagende. Noen ønsker å studere, andre ønsker å lære meditasjon, noen vil fordype meditasjonen sin på korte eller lengre retrett. Å plukke opp treningsregler er viktig for mange, og noen få vil plukke opp en livslang innsats mot trening, undervisning og ledelse og tar en ordinasjon.

Den Norske Buddhistforening blir et spennende eventyr med undervisning, praksis og realisering av visdom!

Ajahn Nitho
April 2021

Ikke gjøre noe ondt, utvikle det gode, og foredle sitt sinn – dette er Buddhas lære (dhp 183)

Så langt

Etter fullført videregående skole, en tur innom Universitetet i Bergen, og etter siviløkonom-studie ved NHH (tilsvarende en bachelor grad i dag), noen år med jobb som CFO, et par år med global back-packing, valgte jeg i 2007 å reise til Australia og ordinere meg som Buddhistisk bhikkhu (munk), under Ajahn Brahm i The Buddhist Society of Western Australia (BSWA), Perth.

Etter ett år som anagarika (postulant), ett år som samanera (novise), tok jeg høyere ordinasjon som bhikkhu (munk) i 2009. Etter mer enn ti års trening som bhikkhu, går veien nå tilbake til Norge som en senior munk.

 

Tradisjon

Jeg er ordinert inn i en Buddhistisk skogs-tradisjon som har vokst ut fra Thailand, og det var Ajahn Chah som klarte å ordinere mange munker fra vesten, deriblant Ajahn Brahm som reiste til Perth, Australia. I dag er både Ajahn Brahm og Ajahn Ganha (i Thailand) fungerende som mentor og læremester for meg.

Ajahn Chah (1918-1992)
Wat Nong Pah Pong
46 Moo 10 Bahn Pongsawang, Tambon Non Peung, Ampher Warin Chamrab, Jangwat Ubon Ratchathani 34190, THAILAND
http://www.watnongpahpong.org/indexe.php
Map link: Wat Nong Pah Pong

Ajahn Brahm
Bodhinyana Monastery
216 Kingsbury Drive, Serpentine WA 6125, Australia
https://bswa.org/
Map link: Bodhinyana

Ajahn Ganha
Wat Pah Subthawee
Nakhon Ratchasima, 30370 Thailand
https://www.watpahsubthawee.org/
Map link: Wat Pah Subthawee