Søker eiendom til Retreat Senter

DNBF søker eiendom rundt Oslo, som egner seg til et fremtidig retreat senter. Vi søker de som vil selge eiendom, og personer som kan gi oss en ledetråd, råd eller hjelp.

Vi søker en eiendom vest, nord eller øst om Oslo. Eiendommen kan ha noen bygninger, evt. et gjestehus som kan pusses opp og fornyes.

Eiendommen må være stor nok til et større senter, samt en buffer-sone rundt retreat senteret, som beskyttelse mot støy. Avhengig av eiendommens beliggenhet, bør den være minimum 50 mål, men helst større.

En landlig omgivelse i naturen, gjerne med grense til et friluftsområde, gir en viktig støttende ramme for et retreat senter.

Kontakt

Kontakt oss på epost post@dnbf.org

Hva er et retreat senter?

Et retreat senter er et sted hvor man fokusere innover mot sinnet og utvikler visdom om vår egen menneskelige natur, livskvalitet og frihet.

Et retreat – en weekend eller en uke – gir et avbrekk fra en travel hverdag, og gir hvile til kroppen, og skaper en god ramme for egen trening og utvikling av sinnet: nok tid til og for seg selv, undervisning og guiding flere ganger om dagen, litteratur tilgjengelig for studie, en gruppedynamikk som motiverer i riktig retning, sunn og god mat, og et senter nær naturen som gir nødvendig komfort til kroppen og fred til sinnet.

På et retreat bruker deltakerne mange timer til meditasjon, som når utført med visdom, skaper et lett, lyst og fredelig sinn – og en kraftig oppmerksom tilstedeværelse. Den utvendige formen for meditasjon er ofte stille sittende, liggende eller gående. Innvendig utvikles sinnet mot fred, vennlighet, medfølelse, oppmerksomhet/mindfulness og oppløftende følelser av glede/energi og visdom.

Lokaliseringen til et retreat senter er oftest landlig og i naturen, fordi naturen gir en naturlig fredelig ramme, som skaper ro og harmoni i sinnet – litt på samme måte som en fjelltur gir oss ro til sinns. Se eksempler på lokalisering av sentre i utlandet nederst på denne siden.

Hvem går på retreat

Erfaring i Norge og andre vestlige land, er at det er personer med en kulturell vestlig bakgrunn som kommer på retreat og gjerne vil lære og praktisere – og det er også vår erfaring. Det er stort sett voksne mennesker mellom 30 og 60 år som kommer, og ofte er 60-70% av deltakerne kvinner.

Hvem er DNBF

Den Norske Buddhistforening (org.num. 926 722 522) er en frivillig forening med røtter i Vest-Australia og The Buddhist Society of Western Australia, hvor den norske læreren Ajahn Nitho har sin trening. I foreningens vedtekter er målet er å fremme etisk adferd, meditasjon og utvikling av visdom – samt etablere et bysenter og et retreatsenter.

Tradisjonen

DNBF tilhører en buddhistisk tradisjon, som mange sammenligner mer med en filosofi enn en religion, fordi idéen om en guddommelig skaper er fraværende. Det er en tradisjon som advarer mot blind tro, og oppfordrer til egen trening og egne erfaringer. I buddhismen finnes det en lære som skal betraktes og utforskes med et klart sinn generert fra dyp meditasjon, og målet er dyp visdom om vår egen natur, som gir frihet.

Retreat sentre andre steder

Photo: Top – Spirit Rock California, Bottom right – Jhana Grove BSWA Australia.